Afsnit og opgaver i haven.

Drivhus

Igennem nogle år har vi talt om at vi engang skulle have et drivhus.
Hidtil har vi om sommeren haft tomater på friland med rimelig stor succes.Jeg er dog overbevist om at dyrkning under glas vil give et større udbytte.Vi vil så også kunne dyrke ex. agurk,chili,peber og vindruer.
For nogle måneder siden blev vi så enige om at nu skulle det være!
Placeringen af et drivhus var givet på forhånd.Det skal bygges i tilknytning til vores køkkenhave,som ligger i umiddelbar nærhed af huset.
Det skal opføres som et halvtagsdrivhus med en mur i skellet til nabogrunden.
Da vores have efterhånden er "lukket",dels af bygninger dels af beplantning,kan det ikke lade sig gøre at få maskiner til udgravning til soklen.
Det har betydet at min mand selv har gravet ud i den meget stenede undergrund i 70 cm dybde.Forud har han også fjernet store rødder efter gammel hæk.
 Og her er så vores drivhusdrøm!-Vi har haft en murer til at opføre muren i skel mod naboen og den lave mur hvorpå vinduerne er placeret.Tømmeren har lavet vinduerne og beklædt disse udvendigt med et materiale som ikke skal vedligeholdes.Dette materiale er gavlene også beklædt med.De to døre i huset er plastdøre som udover rengøring ikke kræver noget.

 Indretningen i drivhuset : Langs muren mod nord er der lavet en fast plantekumme af lærketræ, primært beregnet til dyrkning af tomater.Mod syd kan der dyrkes i kapillærkasser eller krukker/potter.
Gulvbelægningen er genbrug af betonsten.Oppe under loftet ligger der løse reglar som kan flyttes efter behov for ex. opbinding af agurk/tomatplanter.
 Det har været spændende at dyrke tomater i drivhuset og konstatere at der er mange faktorer, som har betydning for om det bliver succes eller fiasko.Jeg har eksperimenteret med såning af tomatplanter selv og glæder mig over, at se et frø blive til en plante, som ovenikøbet leverer en spiselig frugt.
 Når jeg på nettet køber mine frø bliver jeg voldsomt fristet og køber næsten altid alt for mange frø.Jeg sår også for mange frø og kan ikke få mig selv til at kassere levedygtige planter.Det sås tydeligt de første år med drivhus hvor huset var propfyldt med planter.
 Her er frugten af måneders arbejde! De skønneste tomater i mange forskellige former og farver!
 Drivhuset kan også bruges om vinteren.Det kan anvendes til vinteropbevaring af både sarte planter og havemøbler m.m.Det kan bruges til en lille komsammen med lammeskind i stolene,stearinlys i lanternerne og varm kaffe eller te i kopperne.Med sne på taget og en solstråle på vinterhimlen er huset en gave til vinterhaven. Drivhuset er et smukt og anvendeligt hus i haven.Det er omgivet af højbede med grønsager, som også dyrkes med vekslende succes år efter år.De frodige rabarberplanter tilfører haveafsnittet junglestemning og de nye kartofler ser vi frem til år efter år.

1 kommentar:

Rikke sagde ...

Held og lykke med drivhuset :-) Vi har et gammelt et i træ, som vi er ved at sætte i stand.

Et ganske særligt år!-2020