Afsnit og opgaver i haven.

mandag, januar 07, 2013

Gamle roser.

Er der nogen af Jer,som "kender" disse roser?
Den lyserøde står ved gavlen af huset og gror op af væggen kun bundet for ikke at fylde for meget.Den behøver ikke støtte.Den blomstrer kun en gang (i juli) og har en vidunderlig duft.Den vokser i et lille bed anlagt sidste år,ellers har den stået i sandmuld i ca. 70 år.Den har ikke torne.
Den har sat nogle skud ude i det omgivende grus og jeg plantede et af disse i et stativ af rionet,hvor det blomstrede første år.
Den hvide rose er ligeså gammel.Har heller ikke torne og blomsterne dufter knapt så meget som den lyserøde.Blomstrer samtidigt og kun en gang,men får få orange hyben.

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej. Så dit indlæg om gamle roser og kiggede i Politikens bog om gamle roser af Hygo Lykke. Det er ikke nemt at bestemme de forskellige slags,men man kan alligevel læse sig til meget. Det kunne være spændende at se dem i blomst,jeg har også rigtig mange forskellige. M.v.h.Ulla Milbak

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Hej Lise.
Jeg kender ikke roserne, men hvor er de smukke. Sikke fint de står ved den hvide husmur. Fin belægning der passer flot til roserne og huset.
K.H. Anette fra Fru Pedersens have

marie sagde ...

Jeg synes, det kan være rigtig svært at identificere roser, og har især problemer med de lyserøde og pink. Den hvide kunne måske være rosa alba maxima?????

Lises have sagde ...

Jeg tror du har ret i at det er en Rosa Alba Maxima.Jeg har set billeder på nettet,- bl.a. Krøyers maleri og kan se en stor lighed.
Den lyserøde kan jeg ikke umiddelbart identificere.Tak for oplysningerne!
Lise

Jette sagde ...

Hej Lise.Jeg har meldt mig som fast læser hos dig.Dejlig blog du har,og hvor bor du dejligt.Kan desværre heller ikke hjælpe dig med navnene på dine roser.God aften Jette (mit lille gods)

Heidi sagde ...

Desværre ingen hjælp fra min side, men hvor er de da bare nogle skønne pensionister ;o)

Lene sagde ...

Dejlige roser og så flotte selvom de har lidt år på bagen.
Jeg har en del roser og er i det hele taget ret glad for roser, men når det kommer til navne må jeg melde pas.
Knud Pedersen fra Rosenposten ved en masse om roser, måske kunne man sende en mail til ham.
Med venlig hilsen
Lene Jensen

Alice´s Eventyrland sagde ...

Skønne gamle rosenbuske! De gammeldags har altså en helt særlig charme! Jeg vil mene at ønsker man blot nogle få rosenbuske i sin have, så får man størst oplevelse ved at fåe en rusenbusk som disse.
Men jeg tør altså slet ikke byde ind med navne, for de gamle er også krydsninger på kryds og tværs af sorterne, og låner derfor lige et typisk træk for visse grupper i f.eks bladene, eller de lange bægerblade dukker pludselig op fra en "bedsteforælder osv. Jeg syns også du skal prøve at maile en expert :)
Hav en fortsat god aften

Høneballehaven sagde ...

Hvor er den lyserøde rose dog smuk. Jeg er absolut ingen rosenekspert, men lige da jeg så den, tænkte jeg på rosen Fantin - Latour. Prøv at google den, det kunne være en mulighed.
Hilsen Lisbeth

Plantebegejstring sagde ...

Maxima har torne og burde være større efter de år...

Mht din lækre rosa sag (for den er helt fortryllende) så ved jeg det ikke, men måske kan du låne Torben Thims bog Historiske Roser på biblioteket, hvis du ikke har den...måske den vil hjælpe dig (og vise tonsvis af andre vidunderlige, så farlig sag).

Dejlig aften og mange rosenbankende hilsner fra
Katinka

Unknown sagde ...

Hej, jeg er ret sikker på, at den hvide er rosen Skt. Helena eller kaldet Lykkefund. Jeg har haft to i min gamle have, hvor den hvert år satte virkeligt MEGET lange skud, der året efter bar bunker af blomster!

Jeg er nysgerrig på den rosa, som jeg har det nye sted, hvor jeg bor nu...

Med venlig hilsen Karin

Et ganske særligt år!-2020