Afsnit og opgaver i haven.

søndag, november 03, 2019

Opgaver i haven inden vinteren!

Endnu er der gøremål i haven,men det er i høj grad vejret som har indflydelse på om det bliver lavet inden vinteren lukker haven.Der er kommet rigtig meget vand.Det har regnet dagligt og derfor gjort havearbejde umuligt.Der har været få dage hvor temperaturen er faldet hvilket har givet timer med sol og nætter med temperatur nær frysepunktet.Nu er temperaturen over 10 grader,men igen regner det med oversvømmede marker til følge og besværet og begrænset havearbejde.

 De grønne asparges har fået et løv som stadig bliver mere og mere gult.Asparges skal skæres ned og dækkes med godt omsat kompost eller velomsat kogødning.Det er en ventende opgave.
 De stedsegrønne planter danner baggrund for de stadig mere farvestrålende efterårsfarver.Nogle planter bevarer dog løvet intakt længe f.eks. sommerfuglebusken med de dekorative visnende blomsterstande.Til min store overraskelse har jeg læst at man kan/skal klippe sommerfuglebusken ned/delvist ned.Det undrer mig,da risikoen for at den fryser ned må blive større.Begrundelsen for nedklipning nu er måske for at hindre frøspredning idet sommerfuglebusken af nogen betragtes som invasiv.Her i haven dukker selvsåede sommerfuglebuske op mange steder,men jeg betragter det ikke som et problem,da de nemt kan rykkes op!
 De tre forskellige store blåbærbuske skifter til rød efterårsdragt med varierende intensitet.Den ene busk har smidt de fleste blade uden at ændre til de smukke bladfarver først.


 I de sidste solstråler tiltrækker de røde nuancer ens opmærksomhed.
 Hækken af prydbusken Weigela ændrer de grønne blade til flotte højrøde blade.

 I køkkenhaven har bladbeden smukke store blade med højrøde bladnerver og stængler i samme farve.De bidrager stadig som ingrediens i aftensmåltiderne.Bladbederne kan stå vinteren over.
De røde æbler på paradisæbletræet har også fået en mere dyb og intens farve og sammen med pileurten er de et dekorativt par i det sene efterår!

Geranium Patricia blomstrer stadig og her sammen med græsserne.
Sorbus Dodong: Koreansk røn, er plantet så den kan ses fra nogle vinduer i huset.Det er stadig et ungt træ som dog i år har flere klaser af bær og i en vis grad blade i orange/røde farver.På et af fotos ses rosen Aprikola med de orange blomsterknopper.



Endnu et foto af efterårets favoritstaude,-pileurt.
En engelsk rose i en farve,som passer særdeles godt i efterårets gyldne farver.Navnet på den husker jeg ikke,men det er muligvis Lady Emma Hamilton!
Sct. Hansurt sammen med benved.
Den engelske rose Crocus rose har stadig knopper og som her fuldt udviklede og smukke blomster.De tre roser gror tæt sammen og har udviklet sig til en “stor busk”.De lange grene har i den forløbne sæson leveret mange blomster fordi grenene har været bundet ned.
Smukke efterårsfarver på en pottet hortensia.
Fornylig har vi plantet fem Thuja Smaragd for bl.a. at tilføre forhaven farve når hækken står nøgen og bunddækkeroserne ligeså.
Jeg har netop afsluttet lægning af forårsblomstrende løg.De store løg er Fritillaria Imperialis Rubra: Kejserkrone og Fritillaria Persica/Persisk.Kejserkronen har mørke stængler som passer fint sammen med persisk fritillaria med de meget mørke,næsten sorte blomster.Der er sat to forskellige tulipaner i bedet nemlig ‘Queen of Night’ og ‘El Nino’.Sidstnævnte tulipan folder sig ud i solgul med lakrosa striber og pletter, som med tiden bliver stadig mere orange.”Opskriften” på dette bed er set i bogen om Tivoli,-en eventyrlig blomstrende have.
Et andet bed som ligeledes er inspireret af bedene i Tivoli er “flammebedet”. Der er lagt tre forskellige tulipaner og prydløg ( prydløg er ikke i den oprindelige opskrift )
Tulipanerne er de liljeblomstrende ‘Ballerina’,’Burgundy’ og ‘Pieter de Leur’.Prydløget er Allium ‘Purple Sensation’.
Tulipan-og prydløgene er lagt i løgbakker, som gør det nemmere at grave løgene op efter afblomstring.Planen er at plante georginer i bedene.De store løg er gravet ca. 25 cm ned og selvom jeg har markeret deres placering er det ikke min mening at de skal graves op efter afblomstring.
Løgplanterne i de to bede,-som ligger vinkelret på hinanden,-blomstrer sidst i april og ca.tre uger frem.Det ene bed kan ses fra nogle af husets vinduer og det andet bed kan “skimtes” herfra.
Glæder mig til at se det færdige resultat om ca .seks måneder.


2 kommentarer:

Lisbeths Haveblog sagde ...

Interessant, at du bruger Tivolibogen som inspiration. Jeg er vild med, at den har plantelister og meget mere er en havebog end bare en sofabog med smukke billeder.
Det bliver flotte bede.
Hilsen Lisbeth

Anonym sagde ...

Flotte billeder og flotte farver. Det er dejligt at se der er “gang” i blokken igen.Håber din nye efterlønner stilling giver dig mere tid til at bruge blokken noget mere igen.

Et ganske særligt år!-2020