Olieplante,Ricinus communis en "sommerblomst" af dimensioner!

For nogle år siden såede jeg to år i træk den gigantiske olieplante og blev nu igen betaget af den smukke plante,denne gang med frøkapsler i en støvet,lyserød nuance 'Carmencita Bright Pink'
Planten er etårig under vores himmelstrøg medmindre man har plads og rum indendørs og min. 10 graders varme til vinteropbevaring af den.Det vil være nødvendigt at skære den ned i så fald.
Det er en iøjnefaldende plante med store,fingerfligede,rødlige blade og uanselige blomster,men meget  dekorative frøkapsler.Det første år havde jeg en plante som var ca. 2,5 m høj.
Hele planten er særdeles giftig og man bør bruge handsker når frø og plantedele håndteres.Frøene er aflange og på størrelse med hasselnødder,blot ovale i facon.De ser fristende ud og er smukke med deres fine brunlige aftegninger.De dødeligt giftige frø indeholder cellegiften Ricin,som ved indtagelse,angriber organerne og medfører organsvigt.
Ricinusolie,som udvindes af frøene,har været anvendt som afføringsmiddel under navnet 'Amerikansk olie'.
Det forlyder at muldvarpe forlader haven såfremt man planter olieplanten.
Jeg har sået de fire frø efter at de havde ligget i vand natten over.De er sået i potter og sat i "kuvøsen" hvor der er 20 grader.De spirer normalt i løbet af et par uger og det første kimblad vidner om at en hurtigvoksende kæmpeplante er på vej.
De kan plantes i potter eller plantes på friland i starten af juni.Planten trives optimalt,hvis de får masser af sol,varme,gødning og vand.
Jeg har "fundet" nogle fotos af de olieplanter jeg havde for nogle år siden.


Kommentarer

Det var noget af en krabat :)
Høneballehaven sagde…
De er så flotte, jeg havde dem for nogle år siden, men frøene slog fejl eller såningen og de kom ikke igen, nu har jeg opgivet dem, det er heller ikke godt at have, når man får besøg af små børnebørn.
Hilsen Lisbeth

Populære indlæg fra denne blog

Den frodige del af haven!

Høsttid i køkkenhaven!

Haverelaterede sysler i vinterferien!