"Når jeg bliver gammel.Så vil jeg sidde på en bænk!!"

Overskriften er første linie i en velkendt og elsket Gnagssang,hvor det er havet man ser udover og ikke haven.
Novembers nyhedsbrev fra Danske anlægsgartnere skriver bl.a. at 42% af ældre ser vedligehold af haven,som den største barriere for at blive i egen bolig.
-Men haven behøver ikke være en fjende!!
Gør din have klar til alderdommen som 60-årig,-ja allerede,når man nærmer sig de 60.
Det er altså på høje tid for mit vedkommende!!
Jeg ønsker ikke kun at sidde på en bænk,-nej jeg vil stadig kunne så,plante,luge,klippe og på den måde være aktiv og kreativ i min store passion for haven.
Den 9/10-16 havde Søndagsavisen 10 tips til en nemmere og mere ældrevenlig have.
F.ex. kan man plante buske og træer i bedene,plante bunddækkende stauder og udskifte sarte stauder med robuste,flerårige så som høstanemoner,dagliljer og pæoner.I nærheden af terrassen kan man koncentrere få blomstrende planter for rigtig at kunne nyde dem.
Man kan dyrke køkkenhave i højbede,da det er mere overskueligt og giver bedre arbejdsstillinger.
Overvej om stier i haven skal have en belægning,som muliggør,at man kan komme i haven trods brug af stok,rollator eller kørestol.
Indse at der kan blive brug for hjælp til græsslåning og hækklipning.
Gode råd allesammen.
For et år siden indså jeg at bedene skulle beplantes med forskellige prydbuske istedet for mange af roserne,som ikke rigtig trivedes.I bedene er der næsten ikke bar jord bl.a. fordi mange af planterne sår sig selv.Køkkenhaven har i flere år været indrettet med højbede.
Den forgangne sommer prøvede jeg at plante mine dahlia tæt på vores opholdsareal,hvor de kunne støtte sig op af det grønne flethegn.De blev store og flotte.Holdt sig oprejst i måneder og gav "ro" fordi de var ens.
Jeg skal blive bedre til at lave store flader med ens stauder,så det ikke virker så "rodet".Vi skal have flere frugttræer,som skal placeres så frugterne er nemme at plukke.To af vores æbletræer står midt i to bede og er meget besværlige at nå!
I efteråret,da jeg lagde løg,mærkede jeg hvor hårdt det var for knæene så løsningen bliver måske løg i krukker!
I et senere indlæg vil jeg komme ind på hvilke prydbuske jeg plantede sidste år.
Dette indlæg er mit indlæg nr. 200 og jeg hygger mig rigtig med at blogge!


Kommentarer

Høneballehaven sagde…
Hej Lise
Ja det store spørgsmål er, hvor længe kan vi blive ved. Jeg har ikke trappet ned endnu, det er stadig sjovt og spændende at være i haven.Jeg er spændt på at se, hvilke prydbuske du har plantet. Jeg gør modsat og planter flere roser, det kan godt være, at jeg fortryder det en gang.
Godt du nyder at blogge, du er blevet flittig.
Hilsen Lisbeth
Susanne Jensen sagde…
Interessant indlæg. Ja, vi er ikke engang færdig med haven endnu, og Thorben er 60 og jeg 58:) Gode billeder fra haven:)
marie sagde…
Ja, det emne har jeg også rundet flere gange, men i grunden uden at ændre på ret meget. Man skal jo også kunne nyde haven, selvom kræfterne bliver mindre, så der er grænser for, hvor meget jeg har lyst til at gå på kompromis.Roser, som ikke trives, giver det til gengæld god mening at skrotte uanset ens alder, En del af vores bede kræver nok heller ikke vildt meget pasning, når først den store forårstur er overstået.
Lises have sagde…
Tak for kommentarerne.
Jeg blev lidt rystet over artiklen,da tanken om at forlade huset p.g.a. belastning af havearbejdet egentligt ikke havde strejfet mig.Det ville også være en katastrofe set ud fra min nuværende store haveinteresse.Håber jeg fysisk kan klare det mange år endnu.
Hetty van Baalen sagde…
Dear Lise, retiring at 60? that is a luxurious age to stop working. I don't feel the need to change the garden and to make it easier to maintain. Instead of that I have planted 20 roses this autumn and thousands of bulbs. That will keep me going! groetjes,
Hetty
Jeg spekulerer nogle gange på, hvor længe jeg kan blive ved. Godt nok er jeg "kun" lige blevet 50, men jeg er begyndt at få ondt i hænderne (Er disponeret for slidgigt, fik jeg at vide allerede som barn) især min højre tommel kan være temmelig genstridig. Det er allerede et lille problem, når jeg binder kranse/dekorationer.

Min have er næppe nem at holde for en ældre person, men så må jeg altså betale en for at holde det værste ukrudt væk, når jeg en dag ikke kan selv.
Forhåbentlig er der stadig mange år til jeg ikke kan klare haven selv mere.

Tillykke med dit blogindlæg nummer 200 :)
Jette sagde…
Hej Lise.Godt skrevet indlæg.Det er vi vist mange der tænker på.Jeg bruger en lille skammel når jeg skal luge og plante.Og det er jo ikke så slemt for mine knæ og ryg.
Rigtig god aften Knus Jette
Lises have sagde…
Med årene kommer der skavanker.For mit eget vedkommende er jeg mest fysisk aktiv i havesæsonen og den form for motion er lystbetonet.
Foruden den fysiske gevinst ved havearbejde er der også en psykisk.Glæden ved at skabe noget,- se et frø spire og udvikle sig til en plante.Plante et bed til og se om resultatet blev som forventet.Ændre på bedene i takt med at nye ideer opstår,-at være skabende og kreativ.
I tilgift får man frisk luft og fornemmer årstidernes skiften.

Populære indlæg fra denne blog

Den frodige del af haven!

Høsttid i køkkenhaven!

Haverelaterede sysler i vinterferien!